Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A fehér gólya

Élőhely: Mocsaraknál, nedves élőhelyeknél él, egyre közelebb kerül a településekhez, szántóföldekhez.
Testfelépítés: Nagy termetű, hosszú nyakú, hosszú lábú madár. Testén piszkosfehér tollak helyezkednek el. A gólya szárnyai végét fekete tollak borítják. Hosszú, erős, ék alakú csőre és hosszú lábai élénkpiros színűek. Az ingoványos területeken gázlólába segíti a mozgásban.
Táplálkozás: A kártékony rovarokat, egereket, pockokat elpusztítja. Megfogja a kígyókat, békákat.

Fészek: Tetőkre, villanypóznákra rakja fészkét. A gólyák megóvása érdekében a villanypóznák tetejére „fészekemelő”t raknak.

Szaporodás: Meszes héjú tojással szaporodnak, még a nőstény a tojásokon ül addig a hím táplálék után jár. Fészeklakó fiókák két hónap elteltével hagyják el a fészket. Nyár végére önállóvá válnak, és kitűnően jól repülnek.
Állandóság: Augusztus végén elindulnak Afrika délkeleti részeire. Költöző madaraink.
Védettség: A törvény védelmét élvezik hazánkban a gólyák.
Állatcsoport: A gerinceseken belül a madarak csoportjába tartoznak.