Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mezei pocok

 

 

Élőhely: A mezőkön gyakran előfordul a mezei pocok. Lakását a föld alá készíti.

Testfelépítés: E zömök testű élőlénynek kicsi fülkagylója, rövid farka és rövid végtagja van. Hátát szürkésbarna szőrzet borítja, hasát világosszürke. Táplálkozás: Nővényevő, minden növényi részt, magot, gyökeret, gumót felkutat, majd rágcsáló fogazatával felaprít. A táli időszakra magvakból készletet is gyűjt.

Szaporodás: Kora tavasztól késő őszig öthetente 6-8 kölyköt ellik. 3-4 évente elszaporodik és jelentős kárt okoz. A mezei pocok elevenszülő.

 

Téli álmot csak a leghidegebb teleken, rövid ideig alszik.

Állatcsoport: A mezei pocok a gerinceseken belül az emlősök csoportjába tartozik.